Het probleem met de meeste magnesiumsupplementen

20 december 2022

magnesiumoxide

Magnesium is een essentieel mineraal dat een essentiële rol speelt bij het behoud van de algemene gezondheid en het welzijn. Maar niet alle vormen van magnesium zijn gelijk. 

De meeste goedkopere magnesiumsupplementen op de markt bevatten alleen magnesiumoxide, om de productiekosten te drukken. Supplementenfabrikanten gebruiken deze vorm omdat magnesiumoxide goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is. Voor ons is dit een onethische praktijk, omdat klanten die niet goed geïnformeerd zijn, misleid kunnen worden tot het kopen van een product dat niet de gewenste gezondheidsvoordelen biedt en tot teleurstelling of wantrouwen kan leiden.

Waarom is magnesiumoxide dan een inferieur product vergeleken met andere vormen van magnesium zoals glycinaat, tauraat en malaat? Hier zijn een paar redenen:

  1. Slechte biologische beschikbaarheid: Magnesiumoxide heeft een lage biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam het moeilijk heeft om het te absorberen en te gebruiken. Bij orale inname wordt slechts ongeveer 4% van het magnesiumoxide in de bloedbaan opgenomen. Dit betekent dat een hoge dosis nodig is om therapeutische magnesiumniveaus in het lichaam te bereiken. Andere vormen van magnesium, zoals glycinaat, tauraat en malaat, hebben daarentegen een hogere biologische beschikbaarheid en worden beter door het lichaam opgenomen.

  2. Gastro-intestinale bijwerkingen: Omdat magnesiumoxide slecht wordt opgenomen, kan het gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Deze bijwerkingen kunnen meer uitgesproken zijn bij mensen die gevoelig zijn voor magnesium of gastro-intestinale problemen hebben. Andere vormen van magnesium, zoals glycinaat en tauraat, worden beter verdragen en veroorzaken minder gastro-intestinale bijwerkingen.

  3. Slechte opname in de botten: Magnesium is belangrijk voor de gezondheid van de botten, en verschillende studies hebben aangetoond dat magnesiumsuppletie de botdichtheid kan helpen verbeteren. Magnesiumoxide wordt echter niet goed opgenomen in de botten, zodat het mogelijk niet zo effectief is als andere vormen van magnesium om de gezondheid van de botten te verbeteren. Met name van magnesiummalaat is aangetoond dat het goed in de botten wordt opgenomen en dat het effectiever is om de botdichtheid te verbeteren.

  4. Slechte oplosbaarheid: Magnesiumoxide is niet goed oplosbaar in water, waardoor het moeilijk als supplement kan worden ingenomen. Het kan ook minder effectief zijn als laxeermiddel, omdat het niet goed oplost in het maagdarmkanaal. Andere vormen van magnesium, zoals magnesiumcitraat, magnesiumchloride en magnesiumglycinaat, zijn beter oplosbaar in water en kunnen gemakkelijker als supplement worden ingenomen.

Het is echter niet nutteloos voor alle doeleinden, want het helpt effectief bij maagzuur. Het kan ook worden gebruikt bij constipatie.

Er zijn verschillende andere vormen van magnesium die effectiever en geschikter kunnen zijn voor bepaalde toepassingen, waaronder magnesiumglycinaat, magnesiumtauraat en magnesiummalaat. Deze vormen van magnesium hebben een hogere biologische beschikbaarheid en worden beter door het lichaam opgenomen, waardoor ze effectiever zijn voor het verhogen van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Als je een magnesiumsupplement neemt, is het belangrijk de ingrediëntenlijst te controleren om te zien welke vorm van magnesium wordt gebruikt. Als het supplement alleen magnesiumoxide bevat, kan je overwegen te investeren in een magnesiumsupplement van hogere kwaliteit dat een meer biologisch beschikbare vorm van magnesium bevat voor optimale gezondheidsvoordelen.


Bronnen:
Firoz M, Graber M. Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res. 2001 Dec;14(4):257-62. PMID: 11794633.

Blancquaert L, Vervaet C, Derave W. Predicting and Testing Bioavailability of Magnesium Supplements. Nutrients. 2019 Jul 20;11(7):1663. doi: 10.3390/nu11071663. PMID: 31330811; PMCID: PMC6683096.



Laat een opmerking achter

Commentaar zal worden goedgekeurd alvorens te verschijnen.


Ook in Blogs

Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven
Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven

13 december 2022

De matrix, zoals afgebeeld in de populaire sciencefictionfilm, is een virtuele realiteit die mensen gevangen houdt en niet in staat stelt de wereld buiten zijn grenzen te zien. In veel opzichten kan onze moderne maatschappij ook als een matrix aanvoelen, met de constante eisen en afleidingen die ons wegtrekken van wat er werkelijk toe doet. Hoe ontsnappen we daaraan?

Lees meer

Krijg je wel<br>  genoeg magnesium binnen?
Krijg je wel
genoeg magnesium binnen?

25 april 2021

Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze mogelijk onvoldoende magnesium binnenkrijgen. Een magnesiumtekort kan veel meer invloed hebben op jouw gezondheid dan je denkt!

Lees meer

Over Astaxanthine
Over Astaxanthine

01 april 2020 2 Commentaar

Waarom Astaxanthine wordt de "koning van de antioxidanten" genoemd, hoe het jouw uiterlijk kan verbeteren en waarom het een essentiële aanvulling is in de voeding van elke sporter. We bieden je ook een leuke kleine korting op dit fantastische supplement.

Lees meer