Krijg je wel
genoeg magnesium binnen?

25 april 2021

Krijg je wel<br>  genoeg magnesium binnen?

Magnesium: The Master Mineral 

Magnesium is een essentieel mineraal dat van groot belang is voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Het stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan die ervoor zorgen dat de biochemische processen in het lichaam soepel verlopen en is ook nodig voor de energieproductie. Elk orgaan in het lichaam, met name het hart, de spieren en de nieren, heeft dit mineraal nodig. 

Ons lichaam bevat ongeveer 21 tot 28 gram magnesium, waarmee het het op drie na meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam is. Ongeveer 60% van het magnesium in ons lichaam is opgeslagen in onze botten en tanden, 20% in de spieren, 20% in de overige weke delen en minder dan 1% zit in onze bloedsomloop. Magnesium wordt niet in het menselijk lichaam aangemaakt, dus moeten we het uit externe bronnen halen, zoals voeding en voedingssupplementen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, waardoor magnesiumtekort een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is in de hele wereld. 

Krijg je wel
genoeg magnesium binnen?

Omdat magnesium bij zo veel processen in het lichaam betrokken is, kan een tekort aan dit mineraal leiden tot ernstige geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Juist daarom kan het ook moeilijk zijn om een magnesiumtekort vast te stellen, omdat de symptomen uiteenlopend zijn en kunnen lijken op symptomen van andere aandoeningen.

Vroege tekenen van een magnesiumtekort zijn onder meer:

  • Vermoeidheid
  • Spierzwakte en pijn
  • Migraine
  • PMS
  • Misselijkheid en braken
  • Onregelmatige slaappatronen en slapeloosheid
  • Hart onregelmatigheden
  • Angst, depressie en hogere stressniveaus
  • Spijsverteringsproblemen en constipatie
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Verlies van eetlust

Sommige van deze symptomen zijn misschien moeilijk op te merken en je voelt de gevolgen in eerste instantie misschien niet, maar de cellen in je lichaam zeker wel. Over een langere periode wordt een langdurig magnesiumtekort vaak in verband gebracht metchronische ziekten van het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem en het bewegingsapparaat.

Daarom is het belangrijk om je magnesium inname op peil te houden voor een optimale gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesiumconsumptie is 310 mg tot 420 mg per dag voor jongere en oudere volwassenen. Maar zelfs dan hebben recente studies aangetoond dat dit niveau van inname slechts net genoeg is om een tekort te voorkomen en waarschijnlijk niet zal zorgen voor een optimale gezondheid of een langere levensduur. Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat lage magnesiumgehaltes je lichaam langzaam kunnen beschadigen, en deze tekorten resulteren vaak in een vermindering van de prestaties en de biologische functie.

Hoe krijg ik meer magnesium binnen?

Het eten van magnesiumrijk voedsel kan een goed begin zijn om een aantal van de bovengenoemde problemen te voorkomen. Veel vruchten, noten, zaden en bladgroenten zijn rijk aan magnesium. In het algemeen leveren voedingsmiddelen met voedingsvezels magnesium. Hieronder hebben we een korte lijst gemaakt met voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:

  •  Amandelen    
  • Spinazie
  • Avocado's
  • Donkere Chocolade
  • Havermout
  • Lijnzaad
  • Chia zaden
  • Pompoenpitten
  • Yoghurt
  • Vijgen
  • Bananen
  • Zalm
  • Kipfilet
  • Aardappelen
  • Volkoren granen


Het is een goede vuistregel om het grootste deel van je magnesium binnen te krijgen via de voeding. Maar om de tekorten aan te vullen kan je een magnesiumsupplement nemen. Er zijn verschillende soorten magnesium op de markt, die elk een iets andere functie hebben. Magnesiumcitraat is bijvoorbeeld actiever in de spieren en is geweldig voor spierontspanning, terwijl magnesium L-threonate het geheugen en de hersenfunctie ondersteunt en uniek is in zijn vermogen om de hersenen binnen te dringen.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en het nemen van magnesiumsupplementen zijn een geweldige manier om gezondheidsproblemen te voorkomen die verband houden met onvoldoende magnesium. Daarnaast kan het op peil houden van de inname van je magnesium levels zeker een grote rol spelen bij het optimaliseren van mentale en fysieke prestaties.

In onze volgende blog zullen we dieper ingaan op het eerder genoemde magnesium L-threonate, en waarom wij denken dat deze specifieke vorm van magnesium zo belangrijk is voor het algemeen welzijn.                                                                                                    

Bronnen

DiNicolantonio JJ, O'Keefe JH, WilsonW
Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis

 

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Centraldisclaimer externe link, 2019.

Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoridedisclaimer externe link. Washington, DC: National Academy Press, 1997.

Rude RK. Magnesium. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, Cragg GM, Levine M, Moss J, White JD, eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:527-37.

Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-75.

 

 

 



Laat een opmerking achter

Commentaar zal worden goedgekeurd alvorens te verschijnen.


Ook in Blogs

magnesiumoxide
Het probleem met de meeste magnesiumsupplementen

20 december 2022

Een korte blog over de beperkingen van magnesiumoxide, een vorm van magnesium die veel gebruikt wordt in veel magnesiumsupplementen.

Lees meer

Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven
Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven

13 december 2022

De matrix, zoals afgebeeld in de populaire sciencefictionfilm, is een virtuele realiteit die mensen gevangen houdt en niet in staat stelt de wereld buiten zijn grenzen te zien. In veel opzichten kan onze moderne maatschappij ook als een matrix aanvoelen, met de constante eisen en afleidingen die ons wegtrekken van wat er werkelijk toe doet. Hoe ontsnappen we daaraan?

Lees meer

Over Astaxanthine
Over Astaxanthine

01 april 2020 2 Commentaar

Waarom Astaxanthine wordt de "koning van de antioxidanten" genoemd, hoe het jouw uiterlijk kan verbeteren en waarom het een essentiële aanvulling is in de voeding van elke sporter. We bieden je ook een leuke kleine korting op dit fantastische supplement.

Lees meer