Antioxidanten, wat betekenen ze voor de gezondheid?

01 april 2020 2 Commentaar

Antioxidanten, wat betekenen ze voor de gezondheid?

Antioxidanten vs. vrije radicalen

Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen in je lichaam bestrijden. Vrije radicalen zijn verbindingen die schadelijk kunnen zijn als er te veel in het lichaam worden geproduceerd. Ze worden voortdurend gevormd in het lichaam door een proces dat oxidatie wordt genoemd.

Tot op zekere hoogte is oxidatie een normaal en noodzakelijk proces dat in het lichaam plaatsvindt om het gezond te houden en infecties te bestrijden. Daarom is het belangrijk voor het lichaam om een goed evenwicht te bewaren tussen vrije radicalen en antioxidanten.

Wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam, kan dit oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress treedt op wanneer er meer vrije radicalen aanwezig zijn dan er door anti-oxidanten in evenwicht kunnen worden gehouden. Vrije radicalen kunnen dan schade gaan aanrichten aan vetweefsel, DNA en eiwitten in het lichaam.

Stoffen die het oxidatieproces veroorzaken en die vrije radicalen genereren zitten in ons voedsel, de lucht, het water en medicijnen.

Zo kan een dieet met veel suiker, ongezonde vetten en alcohol bijdragen aan de productie van vrije radicalen. Andere factoren die bijdragen aan oxidatieve stress en overtollige productie van vrije radicalen zijn luchtvervuiling, sigarettenrook, overmatig zonlicht en giftige stoffen van pesticiden en reinigingsmiddelen. Zelfs na een intensieve sportsessie ontstaan er vrije radicalen. Erger nog, onderzoek toont aan dat mentale stress een van de hoogste oorzaken is van de productie van vrije radicalen.

Ongecontroleerde oxidatieve stress kan het verouderingsproces versnellen en is in verband gebracht met vele hedendaagse ziekten, waaronder:

  • kanker
  • ziekte van Alzheimer
  • ziekte van Parkinson
  • diabetes
  • cardiovasculaire aandoeningen zoals hoge bloeddruk, atherosclerose en beroertes
  • inflammatoire aandoeningen
  • chronisch vermoeidheidssyndroom
  • astma
  • mannelijke onvruchtbaarheid

Nu begrijp je misschien waarom het zo belangrijk is om een goede hoeveelheid antioxidanten in het lichaam te hebben. Je lichaam heeft zijn eigen anti-oxidanten verdediging om het normale niveau van vrije radicalen onder controle te houden, maar als je een slecht dieet hebt, in een vervuild gebied leeft of een stressvol leven hebt, dan kan het aanvullen van jouw dieet met anti-oxidanten van grote waarde zijn.

De belangrijkste bron van antioxidanten is plantaardig voedsel, dus het eten van een goed gebalanceerd dieet met veel groente en fruit zou zeker helpen. Maar dat alleen is niet genoeg. Nutriëntenarme grond en de hedendaagse voedingsindustrie leveren ons niet langer de nutriëntenrijke voeding. Fabrieksmatige verwerking, additieven, pesticiden werken allemaal om antioxidanten te vernietigen.

De volgende lijst van antioxidanten spelen een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen: Vitamine C, vitamine E, vitamine A, selenium, co-enzym Q10 en glutathion. Maar de sterkste van allemaal is Astaxanthine.

Astaxanthine: De sterkste antioxidant uit de natuur.

Astaxanthine is een krachtige antioxidant vanwege de unieke moleculaire structuur die het veel sterker maakt dan andere antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C en vitamine E. Het is een natuurlijk afgeleid carotenoïde dat wordt geproduceerd door micro-algen.

Het is ook een van de enige antioxidanten die zowel de bloed-hersenbarrière als de bloed-retinale barrière kan passeren - waardoor zowel de hersenen als de ogen kunnen genieten van de voordelen ervan, zoals de bescherming van onze hersenen en ons zenuwstelsel om oxidatieve stress te neutraliseren. Al onze interne organen kunnen het ook opnemen.

Daarom lanceren we TRIOM met Astaxanthine als ons eerste product. We denken dat Astaxanthine veel mensen uit alle lagen van de bevolking ten goede kan komen. Astaxanthine is niet alleen een van de sterkste antioxidanten in de natuur, maar heeft ook vele andere unieke voordelen. Ben je benieuwd naar de andere voordelen van de "Koning van Antioxidanten"? Klik de link hieronder!

https://triomhealth.com/products/triom-natural-astaxanthin

 

 

Bronnen

Salim S. Oxidative stress and psychological disorders. Curr Neuropharmacol. 2014;12(2):140–147. doi:10.2174/1570159X11666131120230309

Processing Effects on Dietary Antioxidants from Plant Foods Barbara P. Klein1 and Anne C. Kurilich2 Department of Food Science and Human Nutrition, 905 South Goodwin Avenue, University of Illinois, Urbana, IL 61801

Shimidzu & al. (1995). Carotenoids as Singlet Oxygen Quenchers in Marine Organisms. Fisheries Science 62(1), 134-137 .

ose, Janina et al. “Free Radical Scavenging and Cellular Antioxidant Properties of Astaxanthin.” International journal of molecular sciences vol. 17,1 103. 14 Jan. 2016, doi:10.3390/ijms17010103

Yiğit M, Güneş A, Uğuz C, et al. Effects of astaxanthin on antioxidant parameters in ARPE-19 cells on oxidative stress model. Int J Ophthalmol. 2019;12(6):930–935. Published 2019 Jun 18. doi:10.18240/ijo.2019.06.08



2 Antwoorden

TRIOM Health
TRIOM Health

02 juni 2021

Jazeker Andrea, die gaan heel goed samen!

Andrea
Andrea

02 juni 2021

Kan ik de astaxanthine samen gebruiken naast een multivitamine

Laat een opmerking achter

Commentaar zal worden goedgekeurd alvorens te verschijnen.


Ook in Blogs

magnesiumoxide
Het probleem met de meeste magnesiumsupplementen

20 december 2022

Een korte blog over de beperkingen van magnesiumoxide, een vorm van magnesium die veel gebruikt wordt in veel magnesiumsupplementen.

Lees meer

Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven
Ontsnappen uit de matrix van het dagelijks leven

13 december 2022

De matrix, zoals afgebeeld in de populaire sciencefictionfilm, is een virtuele realiteit die mensen gevangen houdt en niet in staat stelt de wereld buiten zijn grenzen te zien. In veel opzichten kan onze moderne maatschappij ook als een matrix aanvoelen, met de constante eisen en afleidingen die ons wegtrekken van wat er werkelijk toe doet. Hoe ontsnappen we daaraan?

Lees meer

Krijg je wel<br>  genoeg magnesium binnen?
Krijg je wel
genoeg magnesium binnen?

25 april 2021

Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze mogelijk onvoldoende magnesium binnenkrijgen. Een magnesiumtekort kan veel meer invloed hebben op jouw gezondheid dan je denkt!

Lees meer